Nu we allemaal massaal aan het thuiswerken zijn, dacht de ING dat het wel eens tijd werd voor een goed onderzoek. Hoe tevreden zijn thuiswerkers nu eigenlijk met het werken vanuit huis? Is het echt zo positief als dat mensen het brengen?
Onderzoek ING
Laten we maar gewoon gelijk beginnen met de conclusie: twee op de drie Nederlanders ervaren het thuiswerken als positief. Dat is de uitkomst van het onderzoek van ING. Allemaal leuk en aardig, maar waar is die positiviteit dan op gebaseerd? Gewoon op het feit dat ze het huis niet meer uit moeten, of dat ze nu meer vrijheid hebben?
Meer rust
De dagen van een thuiswerker zijn volgens het onderzoek van ING nu rustiger. Er is geen reistijd meer, geen stress om files en de werkdagen zijn flexibeler. Tevens biedt de eigen omgeving ook meer rust. Natuurlijk mogen we de kosten voor de kinderopvang ook niet vergeten, want die zijn nu een stuk minder! Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om het een en ander aan het huishouden te doen. Dat hoeft dus niet meer even vlug nadat je thuis komt van het werk, wat ook weer tot minder stress leidt.
Nadelen thuiswerken
Toch stelt het onderzoek van ING dat er ook nadelen gebonden zijn aan het thuiswerken. Zo missen werknemers bijvoorbeeld hun collega’s. We werken nu veelal door middel van videobellen. Dat is op zich wel makkelijk, maar wordt ook wel eens als storend ervaren door thuiswerkers omdat het zo vaak moet gebeuren. Overlast van buren is nu ook een grote ergernis, want daar hadden we voorheen eigenlijk geen last van.
Daarnaast hebben we nog de thuiswerkers die volgens het onderzoek van ING geen eigen werkplek hebben thuis. Deze flexwerkers moeten dan vaak in de slaapkamer werken of op een flexplek. Dit betreft ongeveer één op de drie thuiswerkers.
Thuiswerken na corona
Het is niet zo dat thuiswerken ineens is ontstaan door de coronacrisis, maar het heeft wel meer animo geleverd. Uit het onderzoek van ING blijkt dat meer dan 60 procent van de werknemers nu vanuit huis werkt. En dit bevalt zo goed, dat 40% van de werknemers denkt dat zij ook na de coronacrisis thuis zullen werken. Steeds meer werkgevers vinden dit ook een goed plan, want het bespaart namelijk op kosten. Tevens kunnen veel werknemers hun werk ook gewoon prima doen vanuit hun thuiswerkplek.
Verhuizen
Het onderzoek laat ook zien dat de coronacrisis invloed heeft op verhuisplannen. We spenderen nu meer tijd in onze woning dan voorheen, waardoor veel mensen nu ineens beseffen dat deze woning eigenlijk niet voldoet aan hun wensen. Bij een kwart van de starters is dan ook de tevredenheid over de huidige woning afgenomen. Thuiswerkers die al een woning hebben gekocht zijn wel tevreden met hun woning. Slechts 4 procent van deze groep is minder tevreden geworden met hun woning. Het thuiswerken zorgt er nu wel voor dat mensen verder van hun werkgever kunnen wonen. Je ziet dan ook dat mensen vanuit de Randstad graag willen verhuizen naar het Noorden en Oosten.