Het klinkt heerlijk, thuiswerken, maar hoe zit het met vergoeding voor thuiswerk? Is een thuiswerkplek vergoeding wel verplicht? En welke plichten heeft jouw werkgever? Wat zijn jouw rechten?
Is een vergoeding bij thuiswerk verplicht?
Er komen een aantal extra kosten bij het thuiswerken, denk hierbij aan energiekosten, en het gebruik van de telefoon of internetverbinding. Je vraagt je dan ook af of een vergoeding voor thuiswerken verplicht is. Jouw werkgever kan een aantal van de kosten vergoeden onder bepaalde voorwaarden. Pascal Besselink is hier iets dieper op ingegaan bij BNR.
Gebruik je een communicatiemiddel zoals smartphone, telefoon, internet of software voor 10% of meer zakelijk? Dan mag jouw werkgever dit vergoeden vanuit de WKR. Dit is jouw goed recht. Een computer mag alleen worden vergoed als je dit voor 90% of meer zakelijk gebruikt. Het zou een beetje raar zijn als je een vergoeding voor thuiswerken kreeg terwijl je eigenlijk het grootste gedeelte privé gebruikt.
Een vergoeding is bij thuiswerken niet verplicht, maar je kunt wel proberen aanspraak te maken op een vergoeding vanuit de WKR. De WKR is de werkkostenregeling, een fiscale regeling voor alles wat aan een werknemer verstrekt wordt.
Materialen ter beschikking stellen
Voorheen was het zo dat de werkgever een bepaald bedrag aan de werknemer mocht geven om de thuiswerkplek in te richten, een echte thuiswerkplek vergoeding dus. Dat is nu niet meer het geval. Tegenwoordig krijg je dan ook een vergoeding voor thuiswerken in de vorm van materiaal. De werkgever stelt dan materiaal kosteloos ter beschikking voor jou. De voorwaarde hiervan is wel dat je dit natuurlijk weer netjes teruggeeft wanneer jij stopt bij deze werkgever. Doe je dit niet? Dan heeft jouw werkgever het recht om de restwaarde van de voorzieningen door te berekenen.
Een werkgever is nog altijd verplicht om ervoor te zorgen dat jij een veilige omgeving hebt om te werken, ook als je thuiswerkt. De werkgever blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor jouw veiligheid en gezondheid tijdens werkuren.
Een thuiswerkovereenkomst is altijd een goed idee. Hierin worden afspraken vastgelegd over het te verschaffen materiaal, welke kosten vergoed worden, de risico’s en valkuilen van het thuiswerken en de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer. Hierin valt vaak te onderhandelen, dus bedenk goed van tevoren wat jij graag wilt afspreken om het thuiswerken zo fijn mogelijk te maken.
Meer weten over een thuiswerkovereenkomst? Bekijk dan ook dit blog:
Verplichtingen werkgever thuiswerken – Gratis stappenplan voor thuiswerkovereenkomst
Werken op een flexwerkplek
Natuurlijk heeft niet iedereen een kamer vrij die zij kunnen gebruiken als kantoor. Het is ook niet echt efficiënt om aan de keukentafel te zitten als er de hele dag kinderen en een partner om je heen lopen. Daarom zijn er ook flexwerkplekken. Deze kan jouw werkgever ter beschikking stellen. Het is wel zo dat de ruimte moet voldoen aan alle arbo-eisen, net zoals op kantoor. Jij hoeft hier verder niks voor te betalen, tenzij dat is afgesproken met jouw werkgever, maar jouw werkgever betaalt een bedrag per dag/week/maand voor het gebruik van de ruimte. Met een flexwerkplek heb je dus geen thuiswerkplek vergoeding omdat je niet vanuit huis werkt. Als er iets niet in orde is met de flexwerkplek dan kun je dit aangeven bij jouw werkgever. Wilt hij hier niets aan doen? Dan kan je naar de arbodienst bellen. Jouw werkgever blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor jouw veiligheid en gezondheid tijdens werkuren.