Tot nu toe is er nog geen sprake van een echte thuiswerkvergoeding. Als het aan vakbond FNV ligt wordt een thuiswerkvergoeding verplicht. Het thuiswerken begint steeds langer te duren door de coronacrisis en begint nu toch wel zijn tol te eisen.
Vakbond FNV
Ruim vier op de vijf leden geven aan graag een thuiswerkregeling te willen. Dit cijfer is gebaseerd op een onderzoek onder 9400 leden. De deelnemers werken vooral bij de overheid, in de financiële sector en bij callcentra. Tot nu toe moet een thuiswerkplek aan de arboregels voldoen, maar zijn er geen afspraken over vergoedingen. Ook moet de privacy en combinatie van het werk en privéleven besproken worden volgens het FNV.
Thuiswerkvergoeding verplicht
Volgens de bond zou een thuiswerkvergoeding verplicht moeten worden omdat thuiswerkers nu extra kosten maken. Denk hierbij aan verwarming, elektra, koffie en water. Werkgevers besparen nu meer kosten dus die zouden zij makkelijk weer kunnen investeren in hun werknemers. Gemiddeld zou thuiswerken 2 euro per dag kosten per persoon, en zou het een uur reistijd schelen.
Thuiswerken is eenzaam
Werknemers die nu thuis werken vinden het langzamerhand ook steeds eenzamer worden. Maar liefst 64% geeft aan sociale interactie te missen. Gelukkig zijn daar ook weer oplossingen voor, ook al zijn die oplossingen niet hetzelfde als het echte spul natuurlijk. Er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van programma’s zoals Zoom en Skype zodat collega’s nog altijd contact met elkaar hebben. In sommige vakken kun je ook niet zonder communicatie met collega’s.
Onderhandelingen
Het FNV wil komende maand starten met de onderhandeling om een thuiswerkvergoeding verplicht te maken in de financiële sector. Hierna willen zij ook nog onderhandelen bij de Rijksoverheid en de gemeenten. Minder dan één op de tien werknemers zou op dit moment een thuiswerkvergoeding krijgen. Het zou per sector verschillen hoeveel thuiswerkvergoeding verplicht is om te betalen.
Wat zijn de plichten van een werkgever?
Op dit moment is het niet zo dat een thuiswerkvergoeding verplicht is, maar er zijn wel andere plichten die zowel werkgever als werknemer hebben. Zo is de werkgever bijvoorbeeld nog altijd verantwoordelijk voor jouw materiaal. Zonder de juiste materialen kun je natuurlijk niet werken. Tevens blijft de werkgever ook verantwoordelijk voor jouw veiligheid en gezondheid tijdens werkuren, ongeacht of je thuis of op kantoor werkt. Tevens is er ook iets wat de werkgever mag doen, wat niet verplicht is, en dat is jou een budget toewijzen. Hiermee kun je jouw werkplek inrichten zodat je efficiënter kunt werken zonder gezondheidsklachten te krijgen.
Wat zijn de plichten van een werknemer?
Het is jouw verantwoordelijkheid om netjes jouw werk te doen. Jouw werkgever geeft jou het vertrouwen dat je thuis gewoon net zo goed werkt als op kantoor, dus breek dit vertrouwen niet. Daarnaast ben je ook thuis verplicht om pauze te nemen. Je bent dan misschien niet op kantoor, maar de arbodienst wil nog steeds dat jij op je gezondheid let en de verplichte pauzes neemt. Daarnaast wordt er van jou verwacht dat je nog altijd de huisregels volgt. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jij met vertrouwelijke informatie aan het werk bent en dat jouw buurvrouw gezellig meekijkt. Dat zou op het werk ook niet mogen.