Wanneer je gaat thuiswerken is het belangrijk om te weten wat bij thuiswerken verplichtingen van werkgever en werknemer zijn. Deze laat je daarna vastleggen in een thuiswerkovereenkomst. Denk hierbij aan een thuiswerkvergoeding en wat de arbowet over thuiswerken zegt. Wij helpen je graag bij het stappenplan.
Wat is een thuiswerkovereenkomst?
In een thuiswerkovereenkomst staan de verplichtingen van werkgever en werknemer tijdens het thuiswerken. Gemaakte afspraken over de thuiswerkvergoeding, het interieur en het contact staan hierin vastgelegd. Dit is belangrijk zodat het thuiswerken verantwoord blijft en er later geen klachten zijn. Een thuiswerkovereenkomst is niet verplicht, maar is wel slim zodat jullie allebei weten wat er verwacht wordt.
Welke informatie staat er in een thuiswerkovereenkomst?
In een thuiswerkovereenkomst moeten sowieso de arbeidsrisico’s staan en instructies over hoe je deze kunt beperken. Ook de pauzes moeten hierin opgenomen zijn. Maar voor jou als werknemer wordt het pas echt interessant wanneer je de vergoeding voor thuiswerken hierin laat opnemen. Worden de stookkosten vergoed? Krijg je een budget toegewezen om een thuiskantoor in te richten? Werkgevers denken soms niet na over thuiswerken en vergoeding, dus zorg dat je dit aankaart. Ook de dagen en uren waarop je thuis werkt staan in de overeenkomst, evenals de specifieke werkzaamheden die je uitvoert. Controle op het juist inrichten van de werkplek kan ook opgenomen zijn.
Wat moet ik weten voordat ik een overeenkomst maak?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een bedrijf niet verplicht is om een thuiswerkovereenkomst aan te gaan. Het wordt wel aanbevolen. Ook kan het zo zijn dat de werkgever jou geen volledig budget kan toewijzen om een thuiskantoor in te richten. Dit doen zij via de werkkostenregeling. Deze staat een bedrijf toe om een bepaald percentage van de loonsom te vergoeden aan de werknemer zonder loonheffingen. Nu is deze wet toevallig dit jaar aangepast waardoor zij 2.000 euro extra onbelaste vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers, dus dat zit waarschijnlijk wel goed.
Probeer in ieder geval te onderhandelen met jouw baas over de vergoeding. Schrijf goed op wat je allemaal precies nodig hebt en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. De kans is groter dat jij een budget toegewezen krijgt als jij jouw argument sterk kan maken met cijfers. Verder moet je ook vragen wat jouw verplichting zijn zoals het gebruik van een digitale agenda, aanwezigheid op vergaderingen en onder welke omstandigheden het protocol ingetrokken mag worden.
Wat moet ik doen na het opstellen van een thuiswerkovereenkomst?
Allemaal leuk en aardig die thuiswerkovereenkomst, maar het moet ook rechtsgeldig gemaakt worden. Je moet zeker weten dat bij thuiswerken de verplichtingen van werkgever en werknemer nagekomen worden. Je kunt dit met de hand doen maar je kunt het ook online ondertekenen.
Laat het document eventueel ook nog nakijken door een advocaat zodat je niet hoeft te twijfelen aan een bepaalde clausule. Check naderhand ook nog jouw thuiswerkplek zodat je kunt kijken of deze voldoet aan de checklist die jij hebt opgesteld met jouw werkgever. Jij blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor het naleven van de arboregels.
Meer weten?
Wil je meer informatie over een thuiswerkplek vergoeding? Lees dan ook onderstaande blog