De afgelopen tijd zien fysiotherapeuten het aantal klachten als gevolg van thuiswerken flink stijgen. Het gaat dan voornamelijk om arm-, nek-, schouder- en rugklachten. Vaak is dit het gevolg van een slecht georganiseerde werkplek. Maar hoe kun je dit dan voorkomen en jouw werkplek goed inrichten? Het heeft alles te maken met ergonomisch thuiswerken.
Ergonomisch thuiswerken
Allereerst is het belangrijk dat je jouw werkplek zoveel mogelijk ergonomisch inricht. Ergonomisch werken wilt heel simpel zeggen dat je een juiste werkhouding aanneemt en mentaal & fysieke herstelmomenten inplant. Het is ontzettend belangrijk om het ergonomisch thuiswerken in de gaten te houden omdat je anders fysieke klachten krijgt.
Hoe kun je ergonomisch thuiswerken?
Het is belangrijk om de juiste producten in huis te hebben zodat je in de toekomst geen klachten krijgt. Een van de makkelijkste dingen om mee te beginnen is een ergonomisch bureaustoel. Deze verbetert jouw houding waardoor je minder snel last zult krijgen. Natuurlijk is het nog wel belangrijk dat je genoeg pauzes neemt en af en toe een rondje gaat lopen of wat oefeningen doet.
Daarnaast is de plaatsing van jouw beeldscherm ook belangrijk voor de nek. Je wilt niet constant naar beneden hoeven kijken, maar ook niet omhoog. Het beeldscherm moet dus optimaal geplaatst zijn zodat jouw nek gewoon recht kan blijven tijdens het werk. Zo buig je ook niet ongemerkt je rug in een rare positie.
Kleine aanpassingen
Zelfs het gebruik van een verkeerde muis kan leiden tot klachten in de pols en onderarm. Daarom bestaan er ook ergonomische muizen die helpen bij het ergonomisch thuiswerken. Ook het inplannen van een extra kwartiertje pauze kan goed bijdragen aan het verminderen van klachten. Wil je echt actief bezig zijn met het ergonomisch thuiswerken? Denk dan eens aan een fitness bal in plaats van een bureaustoel. Jouw houding wordt hierdoor vele malen verbetert terwijl je onbewust bezig bent om jouw spieren te trainen.
Wat merk je bij fysieke klachten?
In het begin zul je niet veel merken van de fysieke klachten als gevolg van het thuiswerken. Het voelt meestal aan als een soort van spierpijn die nog geen reden geeft voor paniek. Toch is dit een andere soort spierpijn. Het blijft lang aanhouden en zal zich langzaam maar zeker verspreiden en vervelender voelen. Tevens verdwijnt deze pijn ook niet helemaal na een goede nachtrust. Natuurlijk is het verloop van deze klachten voor iedereen anders en kunnen we geen eenduidige aanwijzing geven. Een verzamelnaam van klachten die je kunt krijgen op het kantoor of thuis als gevolg van een onjuiste werkplek is RSI. Je kunt hier ontzettend veel informatie over vinden op het internet.
Werkplek inrichten
Het inrichten van de thuiswerkplek is zowel jouw verantwoordelijkheid als die van de baas. Jouw werkgever is nog altijd verantwoordelijk voor een degelijke werkplek, ook als je thuis werkt. Je kunt met jouw baas overleggen wat de mogelijkheden zijn voor ergonomisch thuiswerken. Meestal heeft een werkgever hier wel een budget voor apart staan. Laat desnoods in jouw thuiswerkovereenkomst vastleggen dat je behoefte hebt aan ergonomische aanpassingen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten zoals laptophouders, documenthouders, toetsenborden, muizen, bureaustoelen en nog veel meer. Het is belangrijk dat jij comfortabel kunt werken, ook thuis.